Om drikkevand

Vi forsyner ca. 6.150 kunder i Kalundborg by og områderne ved Melby, Kåstrup-Spangsbro, Stenrand, Ubberup, Bjergsted By, Sejerø, Saltbæk, Svebølle og Asmindrup.

Rent drikkevand til kunderne

En del af det drikkevand, som Kalundborg Forsyning leverer til kunderne, produceres på Deigvad Vandværk, som ligger ved Bjergsted. Vi henter grundvandet fra 21 boringer fordelt på 4 kildepladser i området omkring vandværket. Vandet renses og iltes, inden det sendes videre til kunderne.

Hvert år sender vi ca. 6,8 millioner kubikmeter vand ud til kunderne. De er fordelt på 3,5 millioner kubikmeter drikkevand og 4 millioner kubikmeter overfladevand fra Tissø, som bruges til procesvand i industrien. Ca. 80 % af vandforbruget bruges i industrien og i andre erhverv.
...

Ledningsnettet

Drikkevandet transporteres de ca. 10 km til Kalundborg gennem tre transitledninger til højdebeholderen ved Lerchenfeldvej. Herfra sendes vandet videre ud til kunderne. Kalundborg Forsyning har ca. 375 km vandledninger.

Støtteforsyninger

Da vandforbruget i Kalundborg er større end den mængde vand, der kan hentes fra kildepladserne ved Deigvad Vandværk, modtager vi vand fra flere vandværker i Kalundborg og Holbæk Kommuner. Læs mere om støtteforsyninger.

Pejling af grundvandet

En pejling af grundvandet er en måling af vandspejlets højde i en boring. Pejlinger foretages i alle indvindingsboringer og viser variationer over året, og fra år til år. Pejlinger af grundvandet giver nyttige oplysninger, som skal bruges i forbindelse med kortlægning, indsatsplaner og overvågning af grundvands-ressourcen i kommunen.

Der er stor interesse i at kende grundvandets højde, så vi kan sikre os imod, at det synker. Ændringer i grundvandsstanden kan skyldes naturlige variationer eller variationer i indvindingen af vandmængderne. Variationer i nedbør og fordampning hen over året betyder, at grundvandsstanden typisk vil have et maksimum i foråret og et minimum i efteråret.

Gode vandspareråd

Det kan betale sig at spare på vandet. Både for miljøets skyld og for din pengepungs skyld. Simple råd kan være med til at undgå vandspild og du kan nedsætte din vandregning.

Håndvasken:
Luk for vandet, når du børster tænder, og monter en vandsparer på dine brusere og vandhaner. En vandbesparende bruser bruger 6-10 liter vand pr. minut mod en almindelig bruser med 10-20 liter vand pr. minut. 

Badet:
Hvis du tager karbad, bruger du meget mere vand, end hvis du tager brusebad. Også her kan du reducere vandforbruget, hvis du installerer en vandsparer på dit blandingsbatteri eller i dit brusehoved. Luk for vandet når du sæber dig ind.

Toilettet:
Brug et vandbesparende, lavtskyllende toilet. Ældre toiletter kan bruge op til 12 liter i ét skyl. De fleste nye toiletter skyller med 3 eller 6 liter vand pr. gang. Løber vandet i toilettet, øges vandforbruget endnu mere, end hvis vandhanen drypper. Derfor kan det altid betale sig at holde øje med sine vvs-installationer.

Vaske -og opvaskemaskine:
Vælg vaske- og opvaskemaskiner med lavt vandforbrug, A+++mærke. Ældre vaskemaskiner og opvaskemaskiner bruger både mere strøm og mere vand. Brug spare programmerne i vaske- og opvaskemaskinen. Spring forvasken over i vaskemaskinen, vaks ved lavere temperaturer og brug spare programmerne.

Hold øje med dit vandforbrug:
Aflæs vandmåleren 1 gang om måneden. Så opdager du det i tide, hvis du pludselig bruger unormalt meget vand.

...

Vandets vej til din vandhane

Når det regner, siver en del af vandet ned i jorden og bliver til grundvand. Vandet siver videre ned igennem jordlagene, som øverst består af muld og dybere nede af sand, grus, ler og kalk. Langsomt bliver hulrummene i jorden fyldt op med vand og samler sig i store grundvandsmagasiner. Vandet fra undergrunden kalder vi for råvand, fordi det ikke er behandlet.

Behandling af vandet på vandværket

På vandværket behandles det råvand, der hentes op fra boringerne. Råvandet har et naturligt indhold af jern og mangan, samt metan og svovlbrinte. Råvandet bliver iltet og de opløste jern- og manganforbindelser omdannes til okker. De opløste gasser (metan og svovlbrinte) fordamper også med beluftningen, så vandet bliver frisk og får en god smag.

Efter iltningen bliver vandet renset i store sandfiltre, der fjerner okkerpartiklerne. Efter rensningen bliver drikkevandet først ledt til en rentvandstank på vandværket og derfra videre ud til kunderne.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

 

Tegning af en vandhane og et glas vand

Her kan du få svar på de mest stillede spørgsmål. Hvis du stadig sidder tilbage med spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.