Spar penge på din varmeregning

Med fokus på returvarmen, altså den temperatur dit fjernvarmevand har, når du sender det retur, kan du spare penge på din varmeregning. -Det handler simpelthen om at få mest ud af varmen.

Billede af pengesedler

Det kalder vi for en "Motivationsfaktor"

På din varmemåler kan du se både fremløb- og returtemperaturen på fjernvarmevandet. Men det er kun øjebliksværdier. Det vi bruger som grundlag for motivationsafregningen, er et gennemsnit af temperaturerne målt over et helt år for hver enkelt kunde.

  • En returtemperatur på under 45°C er meget tilfredsstillende, og det belønnes med en reduktion i varmeregningen på 3,75 kr. inkl. moms pr. MWh pr. grad under 45°C.
  • Er returtemperaturen derimod højere end 45°C, tillægges der 3,75 kr. inkl. moms pr. MWh pr. grad, over 45⁰C.
Skema over god og dårlig afkøling

Beregn din motivationsfaktor

Du kan følge dit forbrug måned for måned, ved at logge ind i Min Forsyning. Dine tal bliver opdateret automatisk med oplysninger fra din fjernaflæste måler.

Sådan beregnes det: Afvigelse fra 45°C x 3,75 kr. x årsforbrug i MWh = motivationsafregning. (Kr.)

Belastningsbidrag

Belastningsbidrag er en pris pr. m3 fjernvarmevand der cirkulerer gennem dit fjernvarmeanlæg.

Til nogle ejendomme producerer vi en masse unødig varme. De bruger ikke ret meget fjernvarme i radiatorerne, men der gennemstrømmer alligevel en masse varmt vand i deres fjernvarmeanlæg. Det er hverken godt for den fælles fjernvarmeøkonomi i byen eller for miljøet.

Belastningsbidraget skal gerne motivere kunderne til at indstille deres fjernvarmeanlæg rigtigt eller at få et defekt anlæg repareret eller udskiftet, så de ikke gennemstrømmer store mængder varmt vand uden grund.

Et velindreguleret fjernvarmeanlæg bør bruge 35 m3 pr. MWh ved en afkøling på 25 °C. (afkøling = fremløbstemperatur minus returtemperatur).

Spørgsmål og svar om motivationsfaktor og belastningsbidrag 

Eftersyn af dit fjernvarmeanlæg

Hvis dit fjernvarmeanlæg trænger til et større eftersyn, skal du kontakte en autoriseret vvs-installatør med et gyldigt FJR-bevis. Læs mere om indstilling af dit fjernvarmeanlæg, og hvad du selv kan gøre.

 

Varme vaner

Radiatorerne:
Brug alle radiatorer i samme rum og indstil dem ens. Radiatoren fungerer korrekt, når den er varm i toppen og kold i bunden. Åbn for luftskruen, hvis der er rislende lyd i radiatoren. Hold en klud under for vanddryp.

Radiatortermostaten:
Hæng eller placer aldrig gardiner, møbler eller tøj på radiatoren eller termostaten. Luften omkring radiatoren skal have frit løb, og termostaten er forsynet med en føler, der måler luftens temperatur.

Retur-temperaturen:
Jo koldere returtemperaturen er, jo bedre har du udnyttet fjernvarmevandet. Radiatorernes returrør skal føles kolde eller håndvarme 

Rum-temperaturen:
Kontroller temperaturen i rummene ved at placere et termometer på en indervæg ca. 1,5 m over gulvet.

Det varme vand:
Indstil temperaturen på det varme brugsvand til 50-55⁰C. Ved højere temperaturer øges risikoen for kalkdannelser.

Frisk luft er godt for indeklimaet:
Luft ud 5 min dagligt og sluk for varmen imens. Luk dørene ind til kolde rum. så undgår du at varmen bliver ”suget” ud af det varme rum.

Gulvvarme:
Find en passende indstilling, og undlad så yderligere regulering af temperaturen. Det kan tage ca. ½ døgn – måske længere -, før reguleringen af gulvvarmen får virkning i rummet. Afbryd evt. gulvvarmen helt om sommeren ved at slukke for cirkulationspumpen og lukke for fremløb. (Pumpen bør dog jævnligt startes kortvarigt, for at hindre at den sætter sig fast).

...

 

Tegning af en radiator

Her kan du få svar på de mest stillede spørgsmål. Hvis du stadig sidder tilbage med spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.