Om fjernvarme

Vi leverer fjernvarme til 5.050 husstande og til cirka 10 storkunder i Kalundborg og nærmeste omegn.

Dejlig varme til kunderne

Fjernvarmen kommer fra Asnæsværket, hvor varmen produceres sammen med el og damp. På den måde bliver brændslet (flis) udnyttet optimalt, og sammen med en meget effektiv røggasrensning giver det samlet set en minimal miljøpåvirkning. En del af fjernvarmen kommer fra Kalundborg Forsynings egen varmepumpe.

Asnæsværket har en varmeakkumuleringstank som er over 60 meter høj, og som fungerer som en "termokande" med varmt vand. Det giver en meget høj forsyningssikkerhed til kunderne, da tanken indeholder varmt fjernvarmevand til en uges forbrug i sommerperioden.

Vi har 2 trykforøger-stationer og 2 vekslerstationer i byen, som hjælper med at fjernvarmen kan komme ud til alle kunder, også dem som ligger yderst i fjernvarmenettet.

Varme vaner

Radiatorerne:
Brug alle radiatorer i samme rum og indstil dem ens. Radiatoren fungerer korrekt, når den er varm i toppen og kold i bunden. Åbn for luftskruen, hvis der er rislende lyd i radiatoren. Hold en klud under for vanddryp.

Radiatortermostaten:
Hæng eller placer aldrig gardiner, møbler eller tøj på radiatoren eller termostaten. Luften omkring radiatoren skal have frit løb, og termostaten er forsynet med en føler, der måler luftens temperatur.

Retur-temperaturen:
Jo koldere returtemperaturen er, jo bedre har du udnyttet fjernvarmevandet. Radiatorernes returrør skal føles kolde eller håndvarme 

Rum-temperaturen:
Kontroller temperaturen i rummene ved at placere et termometer på en indervæg ca. 1,5 m over gulvet.

Det varme vand:
Indstil temperaturen på det varme brugsvand til 50-55⁰C. Ved højere temperaturer øges risikoen for kalkdannelser.

Frisk luft er godt for indeklimaet:
Luft ud 5 min dagligt og sluk for varmen imens. Luk dørene ind til kolde rum. så undgår du at varmen bliver ”suget” ud af det varme rum.

Gulvvarme:
Find en passende indstilling, og undlad så yderligere regulering af temperaturen. Det kan tage ca. ½ døgn – måske længere -, før reguleringen af gulvvarmen får virkning i rummet. Afbryd evt. gulvvarmen helt om sommeren ved at slukke for cirkulationspumpen og lukke for fremløb. (Pumpen bør dog jævnligt startes kortvarigt, for at hindre at den sætter sig fast).

...

Hvad er fjernvarme?

I grove træk er fjernvarme varmt vand fra Asnæsværket, som bliver fordelt til kunderne via et isoleret rørsystem i jorden. Kunderne bruger det varme fjernvarmevand til opvarmning i boligen, og til opvarmning af varmt vand i vandhaner, brusere og badekar. Når fjernvarmevandet har afgivet varmen, sendes det retur til Asnæsværket hvor det igen varmes op. 

Grønt sporestof afslører huller i din varmeveksler

Kalundborg Forsyning tilsætter et grønt sporestof (Uranin) til fjernvarmevandet, som gør det lettere at opdage utætheder. Vi ønsker, at nedbringe antallet af utætheder, til gavn for både fjernvarmenettet, miljøet og kundernes pengepung.

Vi tilsætter det grønne sporestof til fjernvarmevandet på vores varmecentral, hvorfra det bliver sendt ud i fjernvarmenettet, og ud til dit fjernvarmeanlæg. Det grønne sporestof er helt ufarligt, både for mennesker, dyr og miljø og er godkendt til formålet. 

Grønt vand i din hane – hvad nu?

Er vandet fra din vandhane grønt er det et tegn på en utæt varmeinstallation, og kan betyde, at fjernvarmevandet blandes i dit varme brugsvand, og at vandværksvandet også har mulighed for at løbe over i fjernvarmesystemet.

Er dit vand i vandhanen grønt, skal du kontakte en vvs-installatør med et gyldigt FJR-bevis og ringe til Kalundborg Forsyning på 59 57 17 00. Du skal ikke kontakte dit vandværk, men ringe direkte til Kalundborg Forsyning.

Så snart varmeinstallationen er repareret, vil det varme brugsvand blive klart igen.

 

Tegning af en radiator

Her kan du få svar på de mest stillede spørgsmål. Hvis du stadig sidder tilbage med spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.