Billede af elforsyningsmaster

Brown-out

Et brown-out er en kontrolleret nedlukning af 5-10 procent af elnettet. Det er den absolut sidste nødforanstaltning, Energinet vil foretage, hvis der er akut strømmangel i Danmark og man for alt i verden vil undgå, det man beskriver som rullende blackouts, som er en ukontrolleret nedlukning på ubestemt tid af elnettet.

På nuværende tidspunkt er risikovurderingen, at det er meget usandsynligt, dog er der altid en risiko, særligt hvis vinteren bliver ekstrem kold i enten 2023 eller 2024.

Procedure ved ”Brown-out”:

  1. Energinet kontakter de lokale elnetselskaber med besked om, hvor mange procent elforbruget skal begrænses med for igen at få balance mellem elproduktion og elforbrug.
  2. Netselskaberne beslutter hvilke elforbrugere, der skal kobles af elnettet i deres område. Alle netselskaber har planer for dette liggende klar. Det er alene netselskaberne der afgør, hvilke områder der mister forsyningen.
  3. Forbrugerne vil stå uden strøm i maksimalt to timer. Varer strømafbrydelsen længere, bliver de koblet på nettet igen, mens det lokale netselskab afbryder andre forbrugere, så ingen mister strømmen mere end to timer ad gangen. Dette princip kaldes rullende brown-out. 
  4. Det rullende brown-out vil teoretisk køre, indtil elproduktionen igen kan dække elforbruget. Danmark har aldrig været i en situation, hvor det har været en realitet.

Kilde:Energinet, pr. 27. september 2022

Hvad sker der med fjernvarme, spildevand og vand ved et Brown-out?

Energinet skriver følgende ift. et ”Brown-out”:

”Elkunder, som meget dårligt kan tåle afbrud overhovedet, fx sygehuse, offentlige institutioner, erhvervsliv der skal kunne køre videre, har egen nødforsyning i form af batterier og dieselgeneratorer.”

Kalundborg Forsyning har ikke en central pumpe ift. vand, spildevand eller fjernvarme. Vores ’net’ er bygget op således, der er fremskudte pumper og boostere, som sørger for tingene kan komme frem. Det er reelt umuligt at forsyne alle disse med generatorer. Det betyder, at mens der er brown-out, vil flere af vores kunder opleve at stå uden vand og varme. Du kan trække ud i toilettet, men der vil ikke blive pumpet nyt vand tilbage.

Når strømmen vender tilbage, kan der være en periode på et par timer, før alt fungerer igen. Du skal som kunde ikke gøre noget, anderledes end du plejer.

Varsling af brown-out

Vi vil som forsyningsselskab gøre alt, hvad der står i vores magt for at varsle vores kunder, men som det er nu, vil det med al sandsynlighed ikke være muligt. Alt bliver slukket under et brown-out – også mobilmaster. Hvis der er øget risiko i en periode, vil man kunne læse om dette hos de store danske medier: Dr.dk, TV2 og online hos flere af de store dagblade. Det oplyser Energinet og Energistyrelsen.

Kontakt

Portrætbillede af William Ejsing

William Ejsing

Presseansvarlig
25 54 83 85