Overfladevand til industrien

Kalundborg Forsyning leverer store mængder vand til byens industri. Siden 1961 har forsyningen hentet overfladevand fra Tissø som supplement til grundvand, og vandet er blevet oprenset siden 2003.

Billede af tankene i Overfladevandværket

I takt med større efterspørgsel på vand, byggede Kalundborg Forsyning et nyt overfladevandværk, der stod færdigt i 2017 og kan rense 220 kubikmeter overfladevand i timen. Over et år bliver det til 1.6 millioner kubikmeter rent overfladevand fra Tissø, som forsyningen leverer til industrien.

Hvordan fungerer overfladevandværket?

Tissø er Danmarks 6. største sø, en ferskvandssø i Vestsjælland nær Sæby. Søen gennemstrømmes af den vandrige Halleby Å fra Åmosebassinerne. Ude i søen er placeret tre indtagsledninger, som hver især er udstyret med en brønd med sandfang, og for enden af ledningen sidder der en sikurv, som sorterer større genstande fra.

Langs Tissø bredder er vanddybden på cirka en meter, men godt 250 meter ude i søen er der et stejlt fald, hvor søens dybde er ti til tolv meter. Indtaget på ledningerne er placeret i otte meters dybde.
Fra indtaget bliver vandet ført ind i indløbskammer, som fører det gennem et ristebygværk, med en risteafstand på 25mm. Fra indløbskamret løber vandet gennem to brøndfiltre der fjerner partikler og ting større end 0,24 mm.

Herfra pumpes vandet ved 8 bar ind til Kalundborg Forsynings overfladevandværk, der er placeret på Dokhavnsvej via en ledning, som er 15 kilometer lang.

Inde på overfladevandværket ledes vandet gennem et forfilter, hvis formål er at fjerne de muslinger og alger som løsrives i ledningerne. Filteret tømmes og eller skylles enten ved et fast tidsinterval eller en ændring i differenstrykket.

Efter forfiltret opdeles systemet til to dele, hvorefter der tilsættes svovlsyre og jernklorid til vandet. Jernkloridet funktion er at binde fosfor og svovlsyre, der benyttes til at fremme processen. Vandet når efterfølgende Actiflo-anlægget, som er en fysik og kemisk renseproces. Her kombineres kemisk fældning og lamelseparation. For at fjerne opløst og suspenderet stof tilsættes der polymer og mikrosand, som skaber en flokkulering. Anlægget består af koaguleringstanke, modningstanke og bundfældningstanke.

I koaguleringstanken starter jernkloridkoaguleringen, og samler partikler i mindre flokke. Svovlsyren og jernkloridet anvendes også til at justere pH. Fra koaguleringen ledes vandet til modningstanken, hvor der tilføres polymer, der agerer som flokkulant. Dette binder sig til primærpartiklerne og sandet, som danner større flokke. Mikrosandet tilføres for at gøre de koagulerede flokke tungere. Dette sker under kraftig omrøring.

Fra modningstanken føres vandet ind til bundfældningstanken, hvor flokkulatet adskilles i lamelseparatoren. Via sandpumper ledes det bundfældende slam videre til hydrocyklonen. Her adskilles sandet fra slammet/flokkulattet.

Slammet ledes videre til Actidyn anlægget, hvor det opkoncentreres. Anlægget består af en modningstank og en bundfældningstank, med lamelseparatorer. Det opkoncentrerede og bundfældende slam ledes via kloak til Forsyningens renseanlæg.

Vandet fra Actiflo-anlægget tilsættes jernklorid for at binde fosfor inden det ledes til Coplator-anlægget. I Coplator-anlægget iltes og afgasses vandet, for at fjerne CO2. Dette er også med til at hæve pH. 
Det afgassede CO2 ledes ud via cirkulationsblæsere. Der tilsættes dernæst lud til vandet for yderligere at hæve pH, til omkring 7,5.

Fra Coplator-anlægget pumpes vandet via fire pumper videre til ozonering, hvor der tilføres ozon til vandet. Der tilføres ca.5 l/ min pr. streng (i alt 20 l/min) Der benyttes ozon til at ødelægge bakteriers cellevægge og nukleinsyrer. Yderligere kan ozon oxidere komplekse organiske forbindelser. Ozonen bliver produceret i ozongeneratorer, hvor rent oxygen tilføres højspænding. For at forhindre ozonudslip ledes vandet gennem en vandlås og videre til et sandfilter.

I sandfilteret foregår der en biologisk omsætning af let nedbrydelige organiske stoffer. Filteret består af to forskellige filtermaterialer og to bærelag med en samlet filterhøjde på 220 cm. Det er dimensioneret til en høj gennemstrømningshastighed, hvilket medfører at suspenderet stof afsættes i hele filteret. Det er derfor nødvendigt med returskylninger.

Skylningerne med vand og luft styres automatisk i forhold til tid, akkumuleret vandmængde, tryktab eller forhøjet turbiditet. Normalt returskylles det efter 40 timers drift eller gennemløb af 2200 kubikmeter. Skyllevandet ledes til skyllevandstanken.

Vandet føres videre til GAC-filteret, det aktive kulfilter. Når vandet løber igennem filtrene, adsorberer det aktive kul en del af det resterende organiske stoffer i vandet. Efterfølgende omsætter og nedbryder mikroorganismer de organiske rester. Dette medfører ligeledes at disse filtre også skal skylles. Filterskylning med luft og vand og styres automatisk i forhold til tid, akkumuleret vandmængde, tryktab eller forhøjet turbiditet. Skyllefrekvens er cirka ved 160 timers drift eller gennemløb af 8000 kubikmeter. Skyllevandet ledes til skyllevandstankene.

Det filtrede vand desinficeres med ultraviolet lys i to UV-reaktorer, med hver 12 lamper. Hver linje kan behandle 220 kubikmeter i timen, hvilket er kapaciteten for overfladevandværket. 

Vandet ledes til to fritstående stålbeholdere på hver 400 kubikmeter. Luftudledning sker gennem partikelfiltre. Udover udpumpning tages der vand fra rentvandstankene til skyllevand og teknisk vand.  
Afgangspumper leverer flow og tryk til forsyning fra aftager, og består af to linjer med to pumper. Den maksimale kapacitet er 400 kubikmeter i timen. Pumpegruppen består desuden af to skyllevandspumper, som hver er på 383 kubikmeter i timen, og to pumper til teknisk vand. 

Skyllevandet fra sandfiltre og kulfiltre opsamles i skyllevandstanken, hvor vandet pumpes tilbage til råvandsindtaget og blandes med råvandet før tilledning til Actiflo-tanken, og genbruges.
 

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

 Vores overfladevandværk stod færdigt i 2017.