Nyt vandværk i Deigvad

Første spadestik til nyt stort vandværk

Deigvad Vandværk, der blev bygget i 1950, skal nu erstattes af et nyt vandværk, da det efter mere end 70 års drift er modent til udskiftning, på trods af flere moderniseringer.

Det har længe været et ønske fra Kalundborg Forsyning at opføre et nyt og moderne vandværk, der kan afløse det eksisterende vandværk i Deigvad.

"Det er ingen hemmelighed, at behovet for vand i Kalundborg er støt stigende. Vi har gennem længere tid søgt efter nye arealer til vandboringer for at imødekomme dette behov. Derfor er der også behov for at opføre et nyt vandværk, der kan håndtere større mængder vand mere effektivt og bæredygtigt", fortæller direktør i Kalundborg Forsyning, Hans-Martin Friis Møller.

Det nye vandværk i Deigvad vil blive bygget på nabogrunden til det nuværende vandværk og vil blandt andet være udstyret med solceller, som skal sørge for energiproduktionen til vandværket. Derudover har det energibesparende pumper og et system til genbrug af skyllevand, således det ikke længere udledes til Bregninge Å.

"Vi tager nu første spadestik til et moderne vandværk, der opfylder alle standarder og samtidigt er fleksibelt i dets udformning, således det kan tilpasses til uforudsete fremtidige krav", siger Hans-Martin Friis Møller.

Mere end tredoblet kapacitet

Det nuværende Deigvad Vandværk har en behandlingskapacitet på cirka to millioner m3 om året. Når det nye vandværk i Deigvad står færdigt i slutningen af 2024, vil kapaciteten være mere end tredoblet, med en årlig behandlingskapacitet på 5.8 millioner m3.

"Det nye vandværk i Deigvad skal blandt andet behandle vand fra vores nye vandboringer. Vi vil i fremtiden hente vand op fra omkring 100 til 150 meters dybde. Det er noget længere nede, end vi har indvundet før", fortæller Hans-Martin Friis Møller.

Når det nye vandværk står færdigt, vil der være en overlapsperiode, hvor begge vandværk fortsat er i drift. Udvidelsen af vandbehandlingskapaciteten vil også øge forsyningssikkerheden, noget som er et stort fokus hos Kalundborg Forsyning.

Deigvad Vandværk
  • En årlig behandlingskapacitet på 5.8 millioner m3.
  • Et anlæg der vil minimere udledningen.
  • Drift med energibesparende pumper og blæsere.
  • Overholder ISO 22000 standarden om fødevaresikkerhed.

 

Kontakt

Portrætbillede af William Ejsing

William Ejsing

Presseansvarlig
25 54 83 85