Udnyt regnvandet i din have

Regn kan skabe oversvømmelser, men det kan også skabe nyt liv i haven. Ved at udnytte regnvandet i din egen have, er du også med til at forhindre oversvømmelser.

Udnyt regnvandet med en LAR-løsning

LAR står for ”Lokal Afledning af Regnvand”, og betyder at man håndterer regnvandet, der hvor det falder. LAR bruges som et alternav i den traditionelle afledning af regnvandet til kloakkerne. I stedet ledes regnvandet ud i haven eller på andre grønne arealer, hvor det siver ned og bliver til grundvand.

Samtidig kan man som grundejer få tilbagebetalt 40% af tilslutningsbidraget, hvis man frakobler regnvandet fra den offentlige kloak. (Tilbagebetaling af tilslutningsbidraget er kun muligt i fælleskloakeret områder).

Hvordan kommer jeg i gang?

  • Vælg den rigtige løsning for dig (Faskiner eller regnbed)
     
  • Få styr på afstandskrav til skel og bygninger
    - 2 meter til matrikelskel
    - 5 meter til hus/beboelse

    - 2 meter til garage/skur
     
  • Udfyld ansøgningen "Aftale om delvis udtræden af kloakfællesskabet" og send den til Kalundborg Forsyning: Kundecenter@kalfor.dk 
    (Kalundborg Forsyning sender underskrevet ansøgning retur)
     

 

  • Anlægget etableres. Du må gerne selv udføre gravearbejdet med faskiner og tilhørende ledninger. Du skal kontakte en autoriseret kloakmester for selve afpropningen af eksisterende tilslutninger til kloak systemet. 
     
  • Tegning over ledninger og regnvandsløsninger, samt kloakmesters dokumentation/tegning over afpropninger sendes til Kalundborg Forsyning: Kundecenter@kalfor.dk og til Kalundborg Kommune: spildevand@kalundborg.dk
     
  • Kalundborg Kommune ændre grundens afløbsforhold i BBR-registret. Ændringen meddeles til Kalundborg Forsyning.
     
  • Kalundborg Forsyning udbetaler 40% af tilslutningsbidraget til grundejerens NemKonto. 

Hvordan er afløbsforholdende på min grund?

weblager.dk kan du finde oplysninger om dine afløbsforhold.

I BBR registret kan du se om ejendommen er separat- eller fælleskloakeret.

Kan jeg nedsive regnvandet på min grund?

Når et regnbed eller en faskine skal dimensioneres, er der vigtig at kende jordens infiltrationsevne, altså jordens evnen til at lede vand væk.

Her vises en måde hvorpå man kan fastslå infiltrationsevnen, med en simpel nedsivningstest.

Må jeg selv lave en faskine?

Du må gerne selv udføre gravearbejdet med faskiner og tilhørende ledninger. Du skal kontakte en autoriseret kloakmester for selve frakoblingen af kloak systemet.

Hvornår udbetales mine penge?

  • Hvis vi har dit cpr-nummer og du har givet os dit samtykke, går der op til 5 dage.
  • Hvis du er PBS-kunde, går der op til 4 uger.
     

Læs mere om cpr-nummer og samtykke

Jeg har spørgsmål og brug for hjælp

Du er altid velkommen til at kontakte Heidi Braae, projektleder og kloakmester hos Kalundborg Forsyning, for hjælp og vejledning.

 

Etablering af faskine

Etablering af regnbed

Start med en regnvandstønde

Princippet er mange bække små. Hver enkelt husejer behøver ikke at investere en formue i at holde regnvandet tilbage. En regnvandstønde til nogle få hundrede kroner er en god start. I den kan man samle gratis regnvand op til at vande have og potteplanter med.

Færre fliser og vand i haven

Undgå for mange fliser og anden fast belægning på din grund. Regnvand kan ikke trænge ned gennem fliser og beton, og så løber det videre. Bede og grus suger tusindvis af liter vand til sig og kan være med til at forhindre oversvømmelser.

Vandbede i haven med særlige planter, som tåler meget vand er et spændende element, som kan give helt nyt liv i haven. En fin måde at kombinere haveinteressen med en lille indsats for at forhindre oversvømmelser i lokalområdet.


Se filmen og få tips til at udnytte regnvandet i din have