Billede af direktør Hans-Martin Friis Møller

Hans-Martin Friis Møller fejrer 10 års jubiluæm

Hans-Martin Friis Møller har i løbet af de seneste ti år ledet forsyningen gennem en imponerende vækstperiode, udløst af Kalundborgs kontinuerligt ekspanderende industri. Torsdag den 2. november fejrer han sit jubilæum sammen med dem, som han anerkender som nøglen til succesen – de ansatte i Kalundborg Forsyning.

Det er givet en ganske anden forsyning administrerende direktør Hans-Martin Friis Møller går gennem døren til, end den han overtog tøjlerne til den 1. november 2013. Den massive vækst i Kalundborg har stillet store krav til forsyningssektoren. I dag er Kalundborg Forsyning bannerfører i branchen og tiltrækker årligt mange udenlandske besøgende fagfolk, som besøger for at få en rundvisning og høre mere om det, der kun kan betegnes som en unik multiforsyning.

I 2013 så situationen helt anderledes ud. Den daværende direktør for Kalundborg Forsyning, Torben Jørgensen, var gået på pension og direktørstolen havde været vakant i et par måneder. Samtidig havde et ansættelsesudvalg med bl.a. den daværende bestyrelsesformand ledt ivrigt efter en direktør, der kunne lede virksomheden ind i en ny æra.

Hans-Martin Friis Møller var allerede dengang ikke et fremmede navn i Kalundborg Forsyning. Udover at være et veletableret navn i forsynings- og rådgiver branchen, havde han tidligere hjulpet forsyningen under vandforureningen i december 2012. På det tidspunkt havde han bestridt forskellige direktørroller i Grontmij Group i næsten ni år, som han var kommet til efter mere end tyve år hos Ramboll. Derfor var glæden store, da det lykkedes at overtale den erfarne Hans-Martin Friis Møller til at komme permanent til Kalundborg.

"Vi glæder os til samarbejdet med Hans-Martin Friis Møller. Ansættelsesudvalget er meget tilfreds med valget af ny direktør og ser frem til, at den nye direktør går i gang med de mange udfordringer Kalundborg Forsyning står overfor", sagde den daværende bestyrelsesformand i Kalundborg Forsyning, tilbage i 2013, da ansættelsen blev offentliggjort.

Kalundborgs borgmester, Martin Damm, var ligeledes begejstrede for den nye administrerende direktør, da han ved velkomstreceptionen udtalte: "I har da vist gjort et scoop i Kalundborg ved at ansætte Hans-Martin".

De to kendte ikke hinanden, men daværende Miljøminister Ida Auken havde ved et møde med Martin Damm talt i så rosende vendinger om Hans-Martin Friis Møller, at borgmesteren var sikker på, at Kalundborg Forsyning, havde fundet den rigtige mand til jobbet.

10 års bedrifter og byggerier

Under Hans-Martin Friis Møllers ledelse er Kalundborg Forsyning gået fra at være en blandt mange forsyninger til at være en forsyningsvirksomhed, der sætter kimen for den danske forsyningsindustri. Flere af forsyningens anlæg er unikke i enten størrelse eller teknologi og findes ikke i samme skala andre steder i Danmark, eller gjorde i hvert fald ikke, da de blev opført. Hvilket også er årsag til de mange besøgende fra ind- og udland hvert år.

Kalundborg Forsyning var i mange år den eneste forsyning i Danmark, der havde indført det fjerde rensetrin, hvor der renses for medicinrester og mikroforureninger i byspildevandet.
I den forbindelse har Hans-Martin Friis Møller flere gange gået i brechen for, at det burde være et krav for alle danske rensningsanlæg.

I de kommende år vil Kalundborg Forsyning færdiggøre byggeriet af et nyt stort vandværk samt Nordeuropas største industrielle fjernkølings- og varmecentral. I projektet indgår en udnyttelse af restvarme eller overskudsvarme, som Kalundborg. Derfor arbejdes der med en udnyttelse af varmen fra Kalundborg til fjernvarme i Holbæk og VEKS.

Ved lanceringen af projektet var Hans-Martin Friis Møller meget klar i spyttet, da han adspurgt til, hvad der skulle til, hvis hensigt skulle blive til virkelighed. 

Hvis politikerne mener det med grøn omstilling seriøst, så skulle man lave en tværgående taskforce, der kan understøtte lige netop sådan nogle projekter her.

Derudover har Kalundborg Forsyning i løbet af de seneste ti år opført et nyt højteknologisk overfladevandværk, som renser overfladevand fra Tissø. Dette vandværk producerer procesvand til brug i industrien, således man begrænser brugen af grundvand. Der blev opført en varmepumpe, der i lang tid var den største af sin slags på dansk grund. Den omdanner varmen i Kalundborgs spildevand til fjernvarme og er et glimrende eksempel på, hvordan forsyningen har formået at maksimere udnyttelsen af overskuds- og restprodukter.

47 år som vandmand og en vellidt direktør

Udover at kunne fejre sit 10års jubilæum som administrerende direktør for Kalundborg Forsyning, kan Hans-Martin Friis Møller fejrer et helt professionelt liv med vand. I år runder han sit syvogfyrretyvende år i arbejdet med vand nationalt og internationalt. Hans-Martin Friis Møller har således været med til at opbygge vandforsyninger i det meste af verden fra Grønland til Bangladesh. I de mere lokale bedrifter har han haft en nøglerolle i opbygningen af samarbejdet med 10 vandværker i Odsherred, som i dag forsyner Kalundborg med drikkevand.

Hans-Martin Friis Møller er internt i Kalundborg Forsyning kendt som en nærværende direktør, man ofte ser på gangen og forsyningens ansatte kan altid fange hans øre med ideer og de kan omvendt få gode historier retur. Blandt andet hvordan han overtalte det danske kongehus til at få Hendes Majestæt Dronning Margrethe d. 2 til at indvie forsyningens varmepumpe i 2017.

Hans-Martin Friis Møller har gennem sine ti år i Kalundborg Forsyning vist, hvordan en administrerende direktør går forrest og viser vejen. I branchen er han påskønnet for sit arbejde og store bidrag, men konfronteret med det, affærdiger han det gerne. Han stiller sig gerne bagerst, når roserne uddeles. Dem ønsker han, skal tilfalde de ansatte i forsyningen. Et nyligt eksempel på dette er, da han spurgte en medarbejder i forsyningens drift, der til dagligt passer vandværket i Deigvad, om han ikke ville tage hans plads, når første spadestik til det nye vandværk i Deigvad skulle tages.

Fra bagerste række stod forsyningens direktør således og så til, mens projektlederen bag det nye vandværk side om side med forsyningens bestyrelsesformand, Karl-Åge Hornshøj Poulsen sammen med en driftsmedarbejder klædt i det neonfarvede arbejdstøj, tog første spadestik. I den forbindelse sagde Hans-Martin Friis Møller.

- Det er alligevel ham, der skal passe det, så det er kun naturligt, han tager første spadestik.

Den 1. november 2023 har Hans-Martin Friis Møller været administrerende direktør i Kalundborg Forsyning i ti år. Det er direktørens eget ønske, at fejringen holdes internt i Kalundborg Forsyning. Lykønskninger kan sendes til Dokhavnsvej 15 adresseret til ”Hans-Martin Friis Møllers 10-års jubilæum.”

Kontakt

Portrætbillede af William Ejsing

William Ejsing

Presseansvarlig
25 54 83 85