Billede af en radiator

Prisstigning på fjernvarmen

Prisen på fjernvarme fra Kalundborg Forsyning stiger 24 procent for et standardhus på 130 m2 med et gennemsnitsforbrug på 18,1 MWh pr. 1. januar 2023. Det er en konsekvens af at den variable pris stiger fra 550 kr. til 770 kr. inkl. moms pr. MWh.

Øget priser på træflis

Baggrunden for prisstigningen på fjernvarme er den øget efterspørgsel på træflis, der bliver brugt i produktionen af fjernvarme og som Ørsted omlagde til i 2020. 

Træflis er fortsat et godt alternativ i forhold til andre typer brændsel. Det seneste år er flisprisen øget med, hvad der svarer til faktor 2,5. Til sammenligning er gasprisen steget med cirka faktor 10. De voldsomme prisstigninger på fossil energi har ligeledes tvunget prisen på flis op, da flere i energisektoren søger alternativer, hvilket har øget efterspørgslen på biomasse. 

Ørsted køber træflis fra Baltikum, USA, Sverige og Norge, som supplerer de godt 15 procent fra Danmark. Efter Ruslands invasion af Ukraine og de efterfølgende sanktioner mod Rusland er udbuddet af træflis blevet mindre, mens efterspørgslen er blevet større. Ørsted køber ikke flis i Rusland, men da Rusland tidligere eksporterede store mængder, træpiller og flis til Europa, er det samlede udbud blevet mindre, og det driver prisen op. Dertil har der været mindre blæsevejr i Nordeuropa og mindre vand i de norske vandmagasiner, hvilket har påvirket vind- og vandenergi.

Træflis kommer fra bæredygtig skovproduktion. Det er et restprodukt og består primært af fx toppe og grene, men også træer, der er skæve eller rådne og derfor ikke kan bruges til tømmer.

Tilskud til grøn omstilling

En stor efterspørgsel på el fra andre kilder end gasfyrede kraftværker i Europa, har givet Ørsteds kraftvarmeværker et ekstraordinært overskud fra deres kraftvarmeværkers ekstraordinære overskud på salg af el.

Forsyningen har efter drøftelser med Ørsted, opnået mulighed for at få en andel i det overskud, hvorved takststigningen er blevet reduceret med 6 procentpoint.

Prisstigningen på 24 procent for fjernvarme gælder pr. 1 januar 2023.

 

Læs mere om prisstigningen på fjernvarme

Kontakt

Portrætbillede af William Ejsing

William Ejsing

Presseansvarlig
25 54 83 85