Billede af Anders Qvist som opfordrer til at man bruger sommerventilen på sit fjernvarmeanlæg

Sådan tilpasser du dit fjernvarmeanlæg til sommermånederne

Der er penge at spare på varmeregningen, siger procesoperatør i Drift Energi hos Kalundborg Forsyning. Forbrugerne skal lukke for sommerlukventilen på deres fjernvarmeanlæg.

Nogle fjernvarmekunder har allerede lukket for deres sommerlukventil på deres fjernvarmeanlæg, mens andre med fordel kan følge deres eksempel og opnå besparelser. Generelt er der besparelser ved at lade fjernvarmeanlægget gå på ”sommertid,” fortæller Anders Qvist, procesoperatør i Drift Energi, Kalundborg Forsyning, der i mange år har beskæftiget sig med fjernvarme. Hans erfaring er, at flere glemmer at lukke hen over sommeren. "Det er nemt, man skal blot huske at dreje på den rigtige ventil", siger han.

Det er ikke tilstrækkeligt blot at dreje radiatorens termostat, men derimod skal man dreje på sommerlukventilen, der sidder på fjernvarmeanlægget.

Hvis du har nyere anlæg, typisk vil det være installeret efter 2018, har dit anlæg en vejrkompensering og klarer derfor ’sommerluk’ automatisk.

På flere af de gamle anlæg i Kalundborg kan man med fordel også slukke for cirkulationspumpen, hvis man ønsker at spare penge. Men her er der en ting, der er vigtig at huske.

"Det er vigtigt, man genstarter sin pumpe en gang hver fjortende dag ellers kan den gro fast", siger Anders Qvist og uddyber.  "Lad den køre en god times tid og sluk den derefter." Vi ser det desværre hvert år, når temperaturen falder og folk tænder for varmen igen, så virker pumpen pludselig ikke – og så går besparelsen fra deres ’sommerluk’ til en ny pumpe.

Kalundborg Forsyning opfordrer de kunder, der må være i tvivl til at kontakte VVS-fagfolk for yderligere assistance.

”Vores kunder kan spare omkring 3-5 procent på den årlige varmeregning, og det svarer til omkring 800 kroner for en gennemsnits

forbruger, og dertil kommer CO2-gevinsten, hvis fjernvarmen sættes på sommertid, og ventilen bruges”, siger Anders Qvist.

En yderligere gevinst er at forsyningen sparer penge på driftsomkostninger, hvis fjernvarmekunderne bruger sommersluk-ventilen, for det varme returvand belaster unødigt. ”Det kommer alle til gode,” siger Anders Qvist slutteligt.

Billede at en termostat på en radiator

Indstil dit fjernvarmeanlæg til årstiden, -og spar penge på din varmeregning. Hvert forår og efterår bør du tjekke dit varmeanlæg og sikre dig, at det er indstillet korrekt til sommer- eller vinterdrift. 

Kontakt

Portrætbillede af William Ejsing

William Ejsing

Presseansvarlig
25 54 83 85