Billede af en stoppet pumpe

​​​​​​​Toilettets dag – vores allesammens lokum

Den 19. november er det World Toilet Day, der markerer kampen for vand og sanitet for alle inden 2030. Det har vi allerede i Danmark, men vi skal blive bedre til at passe på det.

World Toilet Day eller, som den fordanskede version lyder, toilettets dag, er indført af FN i 2013 for at understøtte det sjette verdensmål: vand og sanitet for alle inden 2030.
I Danmark har vi langt fra de samme udfordringer med vand og sanitet, vi skal blot blive bedre til ikke at bruge toilettet som en skraldespand.

Hver dag skyller borgerne i Kalundborg Kommune knap en million liter vand ud sammen med deres ’efterladenskaber’, problemet er bare, det ikke kun er det, de skyller ud.

-Her hos Kalundborg Forsyning har vi mere end 600 pumper, der sørger for at pumpe spildevandet til vores rensningsanlæg. Vi overvåger dem konstant, fordi de reelt stopper til. Vi finder gummihandsker, undertøj og særligt brugte klude i pumperne, fortæller Preben Laursen, håndværker hos Kalundborg Forsyning og fortsætter.

-Det gælder desuden også fedt, som folk hælder direkte i håndvasken. Det er en af de helt store syndere og ender også i kloarken.

47 tons der ikke hører hjemme i toilettet

Hvert år sorterer Kalundborg Forsyning godt 47 tons fra, som ikke skulle have været i toilettet. Det kaldes ristegods og er den første grove sortering på forsyningens rensningsanlæg. Alene 26 tons ud af de 47 er fra Kalundborg By og fra slamsugere. De resterende kommer fra de syv andre renseanlæg, som forsyningen driver.

I Kalundborg Forsynings indgangsparti er der udstillet en slags kloarkens Hall of Fame. I glasmontren finder man blandt andet fem tandsæt, tre mobiltelefoner, en Lego Duplo figur, en kniv, en medalje, en slev og en masse legetøj.

-Vi kunne fylde et helt museum med de ting, vi finder, men nu forholder de sig sådan, der er ufatteligt mange bakterier i det, så vi rør aldrig ved det. Ristegodset bliver pakket sammen i sække og kørt væk med det samme, fortæller Preben Laursen.

De 47 tons affald der havner i toiletterne er ”ris til egen røv,” siger Kalundborg Forsynings direktør, Hans-Martin Friis Møller.

-Hver gang vi skal rense en pumpe, så er det penge ud af lommen og regningen ender kun et sted - hos forbrugerne. En enkelt pumpe vælter ikke budgettet, men vi renser jo de samme pumper flere gange årligt og med 47 tons ristegods så er det tydeligt, ikke alle har forstået, toilettet ikke er en skraldespand.

Hvad er World Toilet Day?

World Toilet Day afholdes hvert år den 19. november. Det har været en tilbagevendende fejring af FN siden 2013. World Toilet Day fejrer reelt toiletter og er til for at øge bevidstheden om de 3.6 milliarder mennesker, der lever uden adgang til sikkert styret sanitet – toilettet som vi kender det i fx Danmark.
Det handler om aktivt at tage skridt til at tackle den globale sanitetskrise og nå det sjette mål for bæredygtig udvikling: vand og sanitet for alle inden 2030.

Billede af stoppet pumpe
Tegning af en dråbe på et badeværelse

På årsbasis ryger der omkring 42 tons affald i toiletterne i Kalundborg Kommune, og det tal er alt for højt. Det koster mange penge, når pumperne i kloaksystemet skal repareres, og det er op til flere gange om ugen, at vi er nødt til at rykke ud til en stoppet pumpe. 

Kontakt

Portrætbillede af William Ejsing

William Ejsing

Presseansvarlig
25 54 83 85